Ylen Pop-talk –podcastissa "Kuinka tähdet syntyvät" oli aiheena se, kuinka lahjakkaat ja vähemmänkin lahjakkaat artistit sitten onnistuvat nousemaan sinne tähtien joukkoon, edes lyhyemmäksi aikaa. Keskustelussa ovat mukana Pekka Laine, Jukka Haarma ja Helsinki Music Companyn Asko Kallonen. Keskustelijat alkavat ensinnä miettiä tätä luultavasti olennaisinta asiaa – miten yksittäinen artisti voi mitenkään erottua kaikkien niiden muiden artistien joukosta heidän yläpuolelleen, ja mitä eri kanavia tämän saavuttamiseen voidaan ja pitää käyttää. Tärkeimmäksi kanavaksi nostetaan edelleen perinteiset mediat ja keinot, eli lähinnä radiot ja lehtijutut. Näitä kautta artistit onnistuvat tulemaan tunnetuksi suhteellisen laajasti ja tehokkaasti. Myös tuoreemmille mediaväylille, esimerkiksi Facebookille ja Youtubelle, annetaan jonkin verran jalansijaa tässä kohtaa, mutta keskustelussa korostetaan sitä, että nämä ovat kuitenkin vielä melko harvinaisia välineitä käytettäväksi tällaisen promoamisen päävälineinä.

Panelistit nostavat seuraavaksi huomion kohteeksi sen, etteivät kaikki artistit edes halua suurtähdiksi, vaan heille saattaa riittää jo hetkellisen elannon tai lisärahan saaminen hommastaan, ja näille henkilöille ehkä ne vähän pienemmätkin väylät ovat varmasti tarpeeksi. He eivät siis välttämättä kaipaa tai tarvitse mitään levy-yhtiötä oman tavoitteensa saavuttamiseen.

Keskustelussa nousee myös esille se ilmiö, että levymyynti on käytännössä liki pakollista joillekin suosituksi pyrkivälle artistille, vaikka myyntiluvut eivät mitään kovia olisikaan. Pelkkä keikkailu ei siis jostain syystä riitä, vaan niiden oheen tarvitaan edes jonkinlainen levymyynti, joka tavallaan ”siirtää” artistin pois siitä amatöörikastista ja siirtää enemmän kohti tähteyttä. Tämä taas takaa keikkojen paljon paremman myynnin ja suosion. Tässäkin on kuitenkin eroja eri artistityyppien välillä – iskelmätähdillä tämä on käytännössä aina paikkansapitävää, hiphop-artistien kanssa sitten ei niinkään.

Loppukeskustelu pyörii lähestulkoon kokonaan Idols-ohjelman ympärillä. Keskustelusta käy nopeasti ilmi, ettei Idolsin kaltaisessa formaatissa tähdeksi nousemisessa ole välttämättä ollenkaan kyse laulutaidosta tai siitä, voitatko koko kisan – kilpailijasta saattaa tulla (ainakin hetkellinen) tähti jo sillä, että hän ilmaantuu kameroiden eteen ja avaa suunsa. Myös useiden kilpailijoiden todellisia kykyjä kyseenalaistetaan ja melko selkeästi todetaan, että kilpailun voittaminen ei välttämättä tarkoita ollenkaan sitä, että kyseisestä kilpailijasta olisi tähdeksi tai edes kovin kummoiseksi artistiksi. Toisaalta taas joku, joka ei koko kilpailua edes voittanut, saattaa nousta kaikkia muita korkeammalle ja jopa pysyväksi tähdeksi, todellisilla kyvyillä.
 

 Podcast kuunneltavissa täällä

- Helena